VCA binnenvaart

VCA binnenvaart is een certificaat dat van belang is voor schippers en werknemers op het schip. Het is namelijk belangrijk dat zowel de schipper als de bemanning de voorschriften en regels kennen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is in bepaalde functies zelfs verplicht om over een VOL-VCA te beschikken. Het behalen van VCA binnenvaart staat garant voor kennis om in de praktijk op een verantwoorde en veilige manier aan boord van een schip te werken. U krijgt inzicht in alle risico’s en kennis om preventief te handelen in geval van gevaar of nood, maar ook algemene informatie om de werkzaamheden aan boord veilig uit te voeren. VCA-certificaat.nl biedt u de mogelijkheid om op een snelle en efficiënte manier het diploma VCA binnenvaart te halen.

VCA binnenvaart behalen via vca-certificaat

Kiest u voor VCA-certificaat.nl om uw VCA-certificaat te behalen? Dan profiteert u van diverse voordelen:

  • VCA-certificaat in één dag behalen.
  • Ervaren instructeurs in de branche.
  • Scherpe tarieven voor cursussen.
  • Keuze uit twintig+ locaties in Nederland.
  • Flexibele online cursusopties.
  • Incompany cursussen op eigen locatie.
  • Snelle service: reactie binnen enkele uren op werkdagen.

Ontdek waarom vca-certificaat.nl de beste keuze is voor uw VCA-certificaat. Neem vandaag contact met ons op en ontdek waarom vca-certificaat.nl de beste keuze is voor uw VCA-certificaat.

VCA in de binnenvaart voor optimale veiligheid

Er is in veel sectoren sprake van een verplichting om in het bezit te zijn van een VCA-certificaat. Zelfs als er geen verplichting aanwezig is, is het verstandig om als schipper of bemanning VCA in de binnenvaart te halen. Dit om inzicht te krijgen in alle veiligheidsrisico’s en om deze in de praktijk te voorkomen. U leert tijdens de korte cursus alles over relevante regelgeving, maar ook over veiligheidsthema’s. Bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van arbeidsmiddelen of om het optimaliseren van de veiligheid bij het verrichten van specifieke werkzaamheden.

Veiligheidsregels op een binnenvaartschip

Werken op een binnenvaartschip kent risicovolle situaties. Daarom is het zo belangrijk de veiligheidsregels in acht te nemen, zoals betreffende de onderlinge communicatie. In risicovolle situaties is het bijvoorbeeld belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van de werkzaamheden en van de locatie.

Aan boord van het schip is het vaak glad. Het risico op uitglijden of een valpartij op een binnenvaartschip is daarom dan ook groot. Een belangrijke veiligheidsregel is om schoenen te dragen die antistatisch en antislip zijn uitgevoerd. Verder is zichtbaarheid van belang, zoals door reflecterende kleding te dragen of door op het hoofd verlichting te dragen. Deze veiligheidsregels zijn altijd aan te raden om op te volgen net als de regels die aan bod komen tijdens de cursus VCA in de binnenvaart. Uiteraard is het ook van belang om te denken aan bescherming tegen lawaai. Op een binnenvaartschip is het risico op lawaaioverlast namelijk groot. Bijvoorbeeld door generatoren, maar ook door transportbanden of andere luidruchtige machines.

Gevaarlijke stoffen

Er zijn situaties in de binnenvaart waarbij een extra groot risico bestaat met betrekking tot gevaarlijke stoffen. Indien er sprake is van een container met gevaarlijke stoffen, is deze herkenbaar aan het gevaarlijke stoffen pictogram. Bij risicovolle situaties is het van belang om te weten hoe te handelen indien er zich een gebeurtenis met gevaarlijke stoffen voordoet. Nog beter is het om onveilige situaties met gevaarlijke stoffen te voorkomen. Dit onderwerp krijgt dan ook de nodige aandacht tijdens de cursus VCA binnenvaart.

Direct inschrijven voor VCA binnenvaart

U heeft bij ons de keuze uit verschillende cursussen om VCA binnenvaart te halen, bijvoorbeeld de VCA basiscursus en VOL-cursus. Naar wens op locatie in klassikaal verband, via e-learning of met een incompany training. Deze cursussen staan open voor directe inschrijving.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over VCA in de binnenvaart? Wij zijn telefonisch te bereiken op 0529 820 210 en per e-mail via info@vca-cerficaat.nl. Wilt u weten wat de kosten zijn voor een incompany training? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.