Wat is een VCA certificaat?

VCA is een afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het VCA certificaat is in 1994 op initiatief van aannemers en petrochemische bedrijven in het leven geroepen om het beleid rondom veiligheid onafhankelijk te kunnen toetsen. Het doel ervan is de veiligheid op de werkplek te vergroten. Als werknemer én werkgever is het van belang aantoonbaar bewust te zijn van mogelijke gevaren op de werkplek. Met een VCA certificaat toont u dat aan: u bent op de hoogte van de veiligheidsregelgeving in bepaalde werksituaties en bent geschoold in het zo veilig mogelijk uitvoeren van uw beroep.

Vraag een offerte aan

Het belang van een VCA certificaat

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gezegde is ook van toepassing op de werkvloer: de meeste bedrijfsongevallen zijn met de juiste kennis en handelingen makkelijk te voorkomen. Een bedrijfsongeval kan veel financiële schade veroorzaken. In sommige gevallen is er zelfs sprake van ernstige letselschade. Met een VCA certificaat op zak heeft u de kennis in huis over hoe u zo veilig mogelijk te werk gaat. Zo voorkomen u en uw werknemers veel gevaren en mogelijke ongelukken. Het daadwerkelijke belang van een VCA certificaat luidt: u verhoogt het bewustzijn op het gebied van veilig werken en verlaagt de kans op een ongeval dat ontstaat door onwetendheid.

Op welke werkgebieden is VCA van toepassing?

Een VCA certificering is van toepassing op iedereen die gevaarlijke taken uitvoert of werkzaam is in een omgeving die als risicovol kan worden aangemerkt. Hieronder vallen onder andere:

 • Bouwbedrijven
 • Chemische industrie
 • Civiele techniek
 • Elektrotechnische bedrijven
 • Farmaceutische bedrijven
 • Groenvoorzieningen
 • Schildersbedrijven
 • Steigerbouw
 • Technieksector
 • Verkeersregelaars
 • Vrachtvervoer
 • Werktuigbouwkunde
 • Zzp’ers in bovenstaande branches

Voor wie is een VCA certificering bedoeld?

Zoals aangegeven is een VCA certificaat bedoeld voor zowel werknemers als werkgevers. Voor personeel volstaat de 1-daagse VCA basis cursus, voor leidinggevenden en zzp’ers is de VCA VOL cursus bedoeld.

VCA-certificaat.nl verzorgt beide cursussen ook op locatie. Met onze incompany VCA opleiding kunt u uw gehele bedrijf binnen 1 dag certificeren.

Is een VCA certificaat verplicht?

Een VCA certificering is niet wettelijk verplicht. De behandelde stof tijdens een VCA cursus komt wel rechtstreeks uit de wetgeving. Als werknemer of werkgever heeft u toch al te maken met bepaalde wet- en regelgeving. Een VCA certificaat zorgt er dus voor dat u daar direct van op de hoogte bent.

Ondanks dat een VCA certificaat niet verplicht is, geldt de VCA meer en meer als norm binnen bepaalde bedrijfstakken. Steeds vaker is voor bepaalde functies een VCA certificaat een vereiste. Een VCA certificaat is dus niet verplicht, maar zeker een pre om te hebben, of u nu werkgever of werknemer bent.

Safety first!

VCA-certificaat.nl staat voor veiligheid. Met onze cursussen verhogen we het bewustzijn op het gebied van veilig werken in risicovolle omgevingen. Onze ervaren instructeurs zijn vaak zelf in deze omgevingen werkzaam geweest en kunnen tijdens de cursus talloze praktijkvoorbeelden geven. Ze zijn dus goed op de hoogte van gevaarlijke situaties die zich voor kunnen doen op de werkvloer.

Behaal uw VCA certificaat

De website van VCA-certicicaat.nl valt onder NoRisk veiligheidsopleidingen. Als organisatie zijn we gespecialiseerd in verscheidene veiligheidsopleidingen en -certificaten voor zowel beginners als gevorderden. Onze VCA cursussen zijn geschikt voor medewerkers en personeel. Bovendien is het mogelijk de cursussen op locatie te volgen.

Ieder bedrijf is anders, waardoor er overal andere veiligheidsrisico’s spelen. VCA-certificaat.nl komt graag bij uw bedrijf langs om een inschatting van de risico’s te maken en zo onze cursussen volledig af te stemmen op uw bedrijfssituatie.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over het VCA certificaat of heeft u vragen over onze cursussen? U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0529 820 210 of te mailen naar info@vca-certificaat.nl. U kunt ook ons contactformulier invullen, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Bekijk alle VCA cursussen Vraag een offerte aan

Dé aanbieder voor VCA cursussen in Nederland.

VCA-certificaat.nl is dé specialist veiligheidsopleidingen voor medewerkers, zzp’ers en operationeel leidinggevenden op 20+ locaties door heel Nederland. Wij bieden de VCA Basis cursus en de VCA Volledig cursus ook als e-learning aan voor scherpe tarieven. Ontdek de kosten voor een VCA certificaat behalen.

Certificaat halen in 1 dag! Bekijk alle VCA cursussen