VCA certificaat: verplicht of niet?

Tegenwoordig wordt er steeds meer waarde gehecht aan een VCA certificaat. Met een VCA certificaat kunt u als medewerker, leidinggevende of zzp’er aantonen dat u kennis heeft van de Arbowetgeving en in staat bent om veilig te werken. Het VCA is bedoeld voor personen en bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren.

Is een VCA certificaat verplicht?

Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Toch wordt het steeds vaker geëist door opdrachtgevers, zoals aannemers en bouwbedrijven. Dit heeft ermee te maken dat een bedrijf aan bepaalde eisen moet voldoen, opgesteld door de Arbowet. Door middel van een VCA certificaat kan een bedrijf aantonen dat het voldoet aan de veiligheidseisen opgesteld door de Arbowetgeving en dat de medewerkers over de vereiste deskundigheid beschikken. Bovendien kunt u met het certificaat aan potentiële opdrachtgevers bewijzen dat zij op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen. Het doel van een VCA is om veilig en milieuvriendelijk te werken om bedrijfsongevallen te voorkomen.

Verschillende VCA certificeringen

Het VCA bestaat uit verschillende soorten certificeringen voor medewerkers, leidinggevenden en zzp’ers. Hieronder staan de verschillende VCA certificaten toegelicht:

VCA certificaat halen in 1 dag

Voor medewerkers bestaat er het VCA Basiscertificaat. Dit kunt u behalen door een VCA Basiscursus te volgen. Hierin krijgen medewerkers meer kennis van de Arbowetgeving en leren zij hoe ze veilig aan het werk kunnen gaan. Na de VCA basiscursus kunnen medewerkers onveilige situaties herkennen en op de juiste manier handelen om een ongeval te voorkomen. Met het behaalde VCA certificaat kunnen medewerkers aantonen dat ze de richtlijnen op het gebied van veilig werken kennen. Veel opdrachtgevers stellen dit certificaat verplicht. Zonder het VCA mag u in sommige gevallen het werkterrein niet op.

Meer informatie

Incompany: in 1 dag gecertificeerd

Voor leidinggevenden en zzp’ers is er het VOL-VCA certificaat (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Dit certificaat kunt u behalen door middel van een VCA Volledig cursus. Tijdens de cursus worden er veel praktijkvoorbeelden behandeld op het gebied van VGM en de Arbowetgeving. Met het behaalde VCA certificaat toont u aan dat u kennis heeft van de veiligheidsregels en deze op bedrijfsniveau kunt doorvoeren. Denk hierbij aan het opstellen van een calamiteitenplan en het organiseren van toolbox-vergaderingen. Sinds 1 januari 2016 is een VOL-VCA certificaat op alle bouwlocaties verplicht.

Meer informatie

VCA certificaat voor een bedrijf

Als bedrijf is het ook mogelijk om te beschikken over een VCA certificaat. Met dit certificaat toont een bedrijf aan dat het voldoet aan alle verplichtingen op het gebied van veiligheid op het werk én deze eisen heeft doorgevoerd in het bedrijfsbeleid. Wanneer een bedrijf beschikt over een VCA certificaat, wordt ieder jaar gecontroleerd of het bedrijf voldoet aan de eisen.

VCA certificaat: niet wettelijk verplicht, wel aan te bevelen

Een VCA certificaat is dus niet wettelijk verplicht, maar wordt wel in de meeste gevallen verplicht gesteld door opdrachtgevers. Los van het feit dat opdrachtgevers het certificaat vaak eisen, biedt het VCA alleen maar voordelen. Met een VCA voldoet u in één klap aan veel regels van de Arbowet. U leert hoe u veilig te werk gaat. Zo ontstaan er minder ongevallen. Dit is niet alleen prettig voor het personeel, maar ook voor de leidinggevenden. Wanneer er minder ongevallen ontstaan, is er sprake van minder verzuim als gevolg van ongevallen op de werkvloer. Zo kunnen de werkzaamheden continu doorgaan. Kies voor veiligheid, behaal een VCA certificaat.

Uw VCA certificaat halen bij VCA-certificaat.nl

Haal uw VCA certificaat binnen één dag via VCA certificaat.nl. Wij zijn dé specialist voor veiligheidsopleidingen. Volg een cursus op een van onze 20+ locaties door heel Nederland, of gewoon bij u op locatie. Ook is het mogelijk om uw VCA certificaat online te halen. Bekijk bijvoorbeeld de cursussen VCA Basisveiligheid e-learning of VCA Volledig e-learning. Bekijk hieronder ons volledige aanbod met VCA cursussen of vraag een offerte aan.

Bekijk alle VCA cursussen Vraag een offerte aan

Dé aanbieder voor VCA cursussen in Nederland.

VCA-certificaat.nl is dé specialist veiligheidsopleidingen voor medewerkers, zzp’ers en operationeel leidinggevenden op 20+ locaties door heel Nederland. Wij bieden de VCA Basis cursus en de VCA Volledig cursus ook als e-learning aan voor scherpe tarieven. Ontdek de kosten voor een VCA certificaat behalen.

Certificaat halen in 1 dag! Bekijk alle VCA cursussen