VCA branches

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gezegde is ook van toepassing op de werkvloer: met de juiste kennis en handelingen voorkomt u de meeste bedrijfsongevallen. Met een VCA certificaat op zak waarborgt u de veiligheid op de werkvloer in elke branche.

Wat is een VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een VCA bevordert de veiligheid en milieuvriendelijk werken en voorkomst bedrijfsongevallen. Werknemers en werkgevers moeten aantoonbaar bewust zijn van werkplekrisico’s. Een VCA certificaat bewijst dat u de veiligheidsregels kent en getraind bent in veilig uw werkzaamheden uitvoeren.

Hoewel een VCA certificaat niet wettelijk verplicht is, vereisen steeds meer opdrachtgevers deze dit certificaat. Het certificaat beaamd dat een bedrijf voldoet aan de Arbowet-veiligheidseisen en beschikt over deskundig personeel.

Voor welke branches is een VCA certificaat van belang?

VCA is gericht op bedrijven die risicovolle taken uitvoeren of in gevaarlijke omgevingen werken, zoals bouwplaatsen, fabrieken en werkplaatsen. Het certificaat is vaak vereist in diverse sectoren en vakgebieden, waaronder:

Petrochemie

Veiligheid speelt een belangrijke rol bij het werken in de petrochemische sector. In deze branche werken mensen onder andere met giftige, brandbare of gevaarlijke stoffen.

Lees meer

Meubelbranche

Meubels maken is een ambacht dat handwerk combineert met het gebruik van machines en chemische middelen. Werken met machines en chemische middelen vereist de nodige veiligheidsmaatregelen.

Lees meer

Schoonmaak

De schoonmaakbranche omvat risicovolle werkzaamheden, zoals werken met chemische reinigingsmiddelen, werken op hoogte en omgaan met zware machines.

Lees meer

Bouw

De bouwsector is een branche waarin veilig werken van groot belang is. Dit is dan ook de reden dat VCA in de bouw zo belangrijk is. Veilig werken, risico’s herkennen en ongelukken voorkomen behoren tot de dagelijkse werkzaamheden.

Lees meer

Scheepsbouw

Vanwege de complexe en vaak gevaarlijke aard van het werk in de scheepsbouwsector, is het cruciaal dat medewerkers snel en effectief reageren in potentieel gevaarlijke situaties. Een VCA certificaat biedt de nodige kennis hiervoor.

Lees meer

Industrie

Industriële werkomgevingen omvatten werkzaamheden met zware machines, gevaarlijke stoffen en het uitvoeren van complexe processen. Een VCA certificaat zorgt ervoor dat werknemers getraind zijn in veiligheidsprocedures en beschermende maatregelen

Lees meer

Schilder

Schilders werken vaak op ladders, steigers of hoogwerkers, wat risico’s met zich meebrengt. Een VCA certificaat zorgt er onder andere voor dat schilders getraind zijn in veilig werken op hoogte en het correct gebruiken van valbeveiliging.

Lees meer

Beveiliging

In de beveiligingssector komen medewerkers aanzienlijke risico’s tegen. Kennis over de beveiliging van bedrijven, organisaties, evenementen of individuen is daarom van groot belang.

Lees meer

Binnenvaart

Het is belangrijk dat zowel de schipper als de bemanning de voorschriften en regels kennen op het gebied van veiligheid. Een VOL-VCA is in bepaalde functies zelfs verplicht.

Lees meer

Groenvoorziening

In de groenvoorziening sector komen medewerkers in contact met allerlei materialen en machines. Werk in deze branche brengt daardoor risico’s en ongelukken met zich mee, die een VCA certificaat kan voorkomen.

Lees meer

Elektrotechniek

In de elektrotechniek moeten werknemers dagelijks omgaan met mogelijke gevaren, omdat ze werken met elektriciteit en complexe procesbesturingssystemen. Deze sector heeft daarom veel baat bij bewustzijn van veiligheidsprocedures.

Lees meer

Civiele techniek

Civiele techniekprojecten, zoals de aanleg van wegen, bruggen en tunnels, vinden vaak plaats op grote bouwplaatsen met veel potentiële gevaren. Het VCA certificaat zorgt ervoor dat werknemers getraind zijn in veilig werken in dergelijke omgevingen.

Lees meer

Transport

Werknemers in de transportbranche komen elke dag veiligheidsrisico’s tegen, zoals bij het laden en lossen van zware goederen, werken met gevaarlijke stoffen en het besturen van grote voertuigen. Voorkom ongelukken door met een VCA certificaat.

Lees meer

Farmaceutische industrie

Werknemers in de farmaceutische industrie werken vaak met gevaarlijke chemicaliën en biologische stoffen. Een VCA certificaat zorgt ervoor dat medewerkers goed getraind zijn in veiligheidsprotocollen en kennis hebben over het minimaliseren van risico’s.

Lees meer

Metaal

Werknemers in de metaalindustrie werken vaak met zware machines, scherpe gereedschappen en gevaarlijke materialen. Een VCA certificaat zorgt ervoor dat werknemers getraind zijn in veiligheidsprocedures, waardoor de kans op ongelukken en letsel vermindert.

Lees meer

Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkundigen werken met complexe en zware machines, wat aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarnaast werkt u in deze branche met gevaarlijke stoffen zoals oliën, smeermiddelen en chemicaliën.

Lees meer

Isolatietechniek

Werknemers in de isolatietechniek werken vaak met gevaarlijke materialen zoals glasvezel en asbest. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals: luchtwegklachten, eczeem en netelroos veroorzaken.

Lees meer

Onze VCA cursussen

Met een VCA cursus behaalt u een VCA certificaat. De VCA cursus is een theoretische cursus waarmee u uw ervaring en kennis over onder andere wetgeving, gevaarlijke stoffen en veilige werkplekken vergroot. De basiscursussen zijn geschikt voor iedereen die een VCA certificaat wil behalen of verlengen. De volledige cursussen zijn geschikt voor operationeel leidinggevenden en zzp’ers.

We bieden bij VCA-certificaat.nl 5 verschillende VCA cursussen aan:

VCA cursus kosten

Het hebben van een VCA certificaat is elk jaar steeds belangrijker, maar wat zijn precies de kosten voor een VCA cursus? Bij VCA-certificaat.nl vindt u een uitgebreide keuze aan VCA cursussen, e-learning modules en examens voor de scherpste tarieven. Vraag voor onze incompany cursus een offerte aan.

VCA basis (B-VCA)

€ 245,00

Bekijk deze cursus

VCA VOL cursus (VOL-VCA)

€ 245,00

Bekijk deze cursus

VCA Basis e-learning

€ 139,95

Bekijk deze cursus

VCA VOL e-learning

€ 149,95

Bekijk deze cursus

Contact

We snappen dat elk bedrijf anders is en er verschillende behoeften zijn bij het behalen van een VCA certificaat. Daarom komen we graag bij u op locatie langs voor een veiligheidsanalyse en advies. Heeft u liever eerst contact voor andere vragen? Neem dan telefonisch contact op via 0529 820 210 of stuur een e-mail naar info@vca-certificaat.nl.